Quant costa un sistema fotovoltaic? Està subvencionat? Si instal·le plaques solars, quina vida útil tenen? Es poden reciclar? Es poden instal·lar en monuments històrics? S’usen terres rares en la indústria fotovoltaica?
Són algunes de les qüestions que es poden resoldre consultant la , preparada per investigadors de la Universitat Politècnica de València amb l’objectiu d’oferir informació rigorosa, actualitzada i senzilla sobre el desenvolupament de l’energia solar fotovoltaica, basant-se en les dades més recents disponibles amb base científica.
L’energia solar fotovoltaica continua augmentant a Espanya: al maig del 2025 representa el 26 % de la producció elèctrica estatal, amb una potència de 34 GW, davant dels 11 GW que es produïen en el 2020. Actualment Espanya és el segon país d’Europa en capacitat instal·lada, només per darrere d’Alemanya. “La tendència a Espanya és clarament ascendent i molt potent. L’impuls té un fort suport institucional amb incentius fiscals, subvencions, etc.”, explica Benjamín Fritz Muñoz, investigador de la UPV, autor d’una tesi doctoral que està estretament relacionada amb el projecte. Fritz apunta que aquesta indústria “ha batut rècords de generació any rere any. A més, Espanya atrau inversions milionàries: s’han aprovat vora tres-cents nous projectes renovables, mobilitza més de dèsset mil milions d’euros i apunta a duplicar la capacitat instal·lada per al 2029”.
L’objectiu nacional és ambiciós: aconseguir 76 GW en el 2030, amb un impuls especial a l’autoconsum, que creix de manera notable en el sector industrial.
La web divulgativa Fesolar, que ha comptat amb la participació de Bernabé Marí Soucasé, professor de la MTS d’Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial de la UPV, permet conèixer que la vida útil dels panells solars és de més de quaranta anys o saber el temps que tarda una instal·lació a compensar l’empremta de carboni. “Després, entrem en els aspectes tècnics: els materials que s’usen, les tecnologies actuals com les cèl·lules de silici o les perovskites, i aclarim que no s’usen terres rares”, explica Fritz, per a qui vol una informació més especialitzada.
La web ofereix informació actualitzada sobre les noves maneres de desplegar l’energia fotovoltaica, com els panells verticals, l’agrovoltaica o la fotovoltaica flotant.
L’origen de l’eina és la web del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i la Fédération de Recherche Fotovoltaïque. Prenent-les com a inspiració, i després de més d’un any de treball, la web Fesolar està en marxa amb contínues actualitzacions. “Està previst continuar incorporant millores i actualitzacions, com ara la notable baixada del preu dels panells solars, que s’ha reduït a un terç en l’últim any”, explica l’investigador de la UPV Benjamín Fritz Muñoz.
Notícies destacades